Mitől romolhatnak el az ajtózárak? Kulcsfontosságú tudnivalók a megelőzésről

Ajtózárak meghibásodása. Tudnivalók a megelőzésről.

Az ajtózárak kulcsfontosságú szerepet töltenek be otthonunk, irodánk és más ingatlanunk biztonságának megőrzésében. A zárhiba következménye a kellemetlenségtől a komoly biztonsági kockázatokig terjedhet.

Sajnos, nincs pontos statisztika az évente Magyarországon bekövetkező ajtózár-meghibásodások számáról. A Magyar Biztosítók Szövetsége nem gyűjt ilyen adatokat, és a rendőrségi statisztikák sem bontják le azoknak a betöréseknek a számát, amelyek ajtózár-meghibásodással függtek össze.

A zárszerelők és a zárkereskedések tapasztalatai alapján azonban elmondható, hogy az ajtózárak meghibásodása nagyon gyakori. A pontos számok megállapítása nehéz, de becslések szerint évente sok tízezerre tehető a számuk.

Lássuk a legfontosabb kérdéseket! Mi történik, ha elromlik a zár az Ön ingatlanán, lakásán, irodáján? Egyáltalán: mitől romlik el a zár? Mit tehet Ön annak érdekében, hogy minimális legyen az esélye a zármeghibásodásnak?

Sokféle tényező okozhatja az ajtózárak meghibásodását.

A leggyakoribb okok

  1. Kopás:

Az ajtózárak idővel elkopnak a használattól, ami megnehezíti a működésüket. Ez különösen igaz a gyakran használt ajtókra, például a bejárati ajtókra. Kopás a kulcslyukban, a zárbetétben és a mechanikai alkatrészekben egyaránt előfordulhat.

A kopás több formában jelentkezhet:

    • A zárbetét fogaskerekei elkopnak, ami megnehezíti a kulcs elfordítását. A kulcs nehezen forog, akad, vagy akár be is ragadhat.
    • A kilincs tengelye elkopik, ami megnehezíti az ajtó kinyitását vagy bezárását.
    • A retesz mechanizmusa elkopik, ami megakadályozza, hogy az ajtó szorosan záródjon.
  1. Szennyeződés:

A por, a szennyeződés és a rozsda felhalmozódása a zárban megakadályozhatja a zárbetét akadálymentes, sima működését. A szennyeződés belülről és kívülről is származhat, a levegőből, a nedvességtől vagy egyéb külső szennyeződésektől. Ez különösen gyakran fordul elő nedves vagy poros környezetben, ahol a szennyeződések könnyebben bejutnak a zárszerkezetbe.

A szennyeződés a következő problémákat okozhatja:

    • A zárbetét beszorul és nehezen nyitható vagy zárható.
    • A kulcs akadozik a zárbetétben, vagy nem fordul el könnyen.
    • A retesz mechanizmusa berozsdásodik, és nem működik megfelelően.
  1. Mechanikai sérülés:

Az ajtózár sérülhet erőszakos behatolás vagy baleset következtében. A sérülés nemcsak a zárbetétet, a kulcslyukat, a kilincset, hanem a reteszelő mechanizmust is érintheti. A sérült alkatrészek megnehezítik vagy lehetetlenné teszik az ajtó nyitását és zárását, és emellett biztonsági kockázatot is jelentenek.

A mechanikai sérülések számos formában jelentkezhetnek:

    • A zárbetét eltörik vagy deformálódik a kalapácsütés vagy feszítővas használata miatt.
    • A kilincs letörik vagy megreped, ha erőszakosan rántják.
    • A retesz mechanizmusa megsérül, ha az ajtót túl erősen csapják be.
  1. Minőségi problémák:

Egyes ajtózárak gyenge minőségű anyagokból készülnek, ezért hajlamosak a meghibásodásra. Ezek az anyagok a normál használat során is elkophatnak, deformálódhatnak vagy korrodálódhatnak. A gyenge minőségű zárbetétek gyakrabban akadnak el, nehezebben forognak, és nagyobb valószínűséggel törnek el.

A minőségi problémák a következőket okozhatják:

    • A zárbetét gyorsan elkopik vagy eltörik.
    • A kilincs kilazul vagy letörik.
    • A retesz mechanizmusa nem működik megfelelően.

 

Mit tehetünk, ha elromlik az ajtózár?

 

Könnyebb javítások:

Ha a zár csak kissé akadozik, elegendő lehet a zárbetét tisztítása és kenése. A tisztításhoz használjunk puha ruhát és szilikonalapú olajat vagy WD-40-et. De a legjobb hatású szer a speciális grafittartalmú zárspray. A kenést végezzük óvatosan, hogy ne jusson olaj a kulcslyukba!

Szakértői segítség:

Súlyosabb esetben – például sérült vagy törött zárbetét esetén – ajánlott szakemberhez fordulni a szakszerű javítás vagy csere érdekében. A szakember felméri a probléma súlyosságát, és a lehető legjobb megoldást javasolja.

A szakember a következőket teheti:

    • Megszereli a sérült zárbetétet.
    • Cseréli a törött zárbetétet.
    • Beépít egy új ajtózárat.

 

Mit tehetünk az ajtózár meghibásodásának megelőzése érdekében?

 

A meghibásodott zár nemcsak megnehezíti a ki- és bezárást, hanem betörésekhez és akár más bűncselekményekhez is vezethet.

Ezért az ajtózárral kapcsolatos problémák elkerülésének a legjobb módja a megelőzés.

Tippek az ajtózárak élettartamának meghosszabbításához:

    • Először is válasszon jó minőségű zárat, megbízható gyártótól.
    • Időnként tisztítsa és kenje a zárbetétet, lehetőleg grafitalapú spray-vel.
    • Időről időre ellenőrizze a zár esetleges hibáját, sérüléseit.

Az ajtózárak karbantartása és a megelőző intézkedések megtétele segít elkerülni a meghibásodásokat, és megőrizni otthonunk, irodánk és egyéb létesítményeink biztonságát.

Ha bármilyen hibára utaló jelet észlel, mint például akadozó kulcs, nehezen záródó ajtó vagy rozsdafoltok, forduljon szakemberhez a zár mielőbbi javítása érdekében.

Ha cserére van szükség, akkor ne a legolcsóbb, meghibásodásra hajlamos zárszerkezetet vagy zárbetétet kérje a zárszakembertől, hanem a minőségit, a hosszabb élettartamút, a megbízhatót – ebben egy felkészült, tapasztalt, professzionális zárszakember megfizethetetlen értékű tanácsot és segítséget tud Önnek adni.

 

 

Hívja bizalommal zárszerviz-ügyeletünket:

+36 70 609 2692

Azonnali zárszerviz szolgáltatást nyújtunk
Budapest kerületeiben
és 30 kilométeres körzetében, garanciával.

garancia vallalas optimized